Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

CCTV & Stop Motion Animation


<<Βέβαια, δεν υπήρχε τρόπος να ξέρει κανείς ποιαν ακριβώς στιγμή παρακολουθούσαν. Πόσο συχνά ή με ποιο σύστημα συνδεόταν η Αστυνομία της Σκέψης με κάθε συσκευή, μόνο να το μαντέψει μπορούσε κανείς. Θα μπορούσε ακόμα να διανοηθεί ότι παρακολουθούσαν τους πάντες συνεχώς. Σε κάθε περίπτωση, μπορούσαν να συνδεθούν με τη συσκευή σου όποτε ήθελαν. Έπρεπε να ζεις —πραγματικά ζούσες, από συνήθεια που είχε καταλήξει να γίνει ένστικτο— με την προϋπόθεση ότι κάθε ήχος που έβγαζες ακουγόταν και ότι κάθε σου κίνηση παρακολουθούνταν, εκτός αν ήταν σκοτάδι.>> (George Orwell, 1984)

Stop motion είναι μια τεχνική κατά την οποία πολλές φωτογραφίες ενός αντικειμένου που μετακινούμε σταδιακά σε κάθε φωτογραφία παίζονται στη σειρά συνθέτοντας ένα βίντεο στο οποίο το αντικείμενο μοιάζει να κινείται μόνο του.
Πολλές φορές χρησιμοποιείται πλαστελίνη επειδή είναι εύπλαστη.

Μια webcam, ένα προγραμματάκι (στο βίντεο χρησιμοποίησα το anasazi sma), λίγη πλαστελίνη και μπόλικη διάθεση αρκούν για να φτιάξεις γρήγορα και εύκολα το πρώτο σου stop motion animation.


Πολλά γνωστά anime φτιάχνονται με αυτή την τεχνική όπως το Wallace & Gromit, το pingu κ.α. Ακόμη, τα πρώτα επεισόδια του south park ήταν χάρτινα κολάζ και stop motion.



 Πρόσφατα ανακάλυψα (θαμμένο κάπου στο desktop) το πρώτο (και τελευταίο) stop motion animation που έφτιαξα. Απεικονίζει ένα μπαρμπαδέλι να προχωρά αμέριμνο μέχρι να καταλάβει πως παρακολουθείται από κάμερα κλειστού κυκλώματος. Φωνάζει τους φίλους του και σπάνε την κάμερα με μια πέτρα. Σήμερα γύρισα μερικές σκηνές ακόμη, έβαλα μουσική επένδυση και το ανεβάζω να το δείτε. Δεν είναι ιδιαίτερα σπουδαίο - η μουσική αλλάζει απότομα, η ποιότητα της εικόνας είναι απαίσια και ο animateur δεν ξέρει να δουλεύει πλαστελίνη - αλλά δείτε το σαν παράδειγμα stop motion βίντεο.

Όσο για το θέμα του βίντεο (και των τραγουδιών), ο Τζώρτζης δεν έπεσε και πολύ έξω στις προβλέψεις του. (Στο δυστοπικό μυθιστόρημα "1984" ο Όργουελ περιγράφει το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, το οποίο παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις.)
Κάμερες παρακολούθησης βαφτίζονται "κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας" και καταγράφουν αδιάκοπα οτιδήποτε θεωρείται "ύποπτο". Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έδωσε άδεια στην ΕΛ.ΑΣ. να εγκαταστήσει 293 κάμερες CCTV κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 θυσιάζοντας έτσι την προστασία της ιδιωτικότητας στο βωμό της "ασφάλειας". Μετά τη λήξη των Ο.Α. οι κάμερες παραμένουν στη θέση τους και συνεχίζουν να λειτουργούν αψηφώντας τους περιοριστικούς όρους...

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την έρευνα του "ιού"


 πηγές:
"1984", George Orwell, εκδόσεις Κάκτος
http://en.wikipedia.org/wiki/Stop_motion





υ.γ.  Καλό Μήνα!!  :-D

γιώργος

3 σχόλια:

  1. Quiz:
    όποιος βρει και τα τρία (3) τραγούδια που ακούγονται στο βίντεο κερδίζει μια σοκολάτα

    γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το πρωτο ειναι "το καμερα στραμμενη πανω μου" απο Active Member το τελυταιο υποθετω,καποιο απο Χασμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ααα το εχω διαβασει το βιβλιο 1984! Πολυ ωραιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή