Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

is it OK to be gay?*



*ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το τραγούδι "It's OK to be gay"







"Υπέρ της ισότητας, Κατά της ομοφοβίας"



αφορμή για αυτό το σημείωμα στάθηκε η ομοφοβική αντίδραση φίλων μπροστά στο θέαμα ενός γκέι φιλιού σε video clip.
Aυτοί που δηλώνουν ανεκτικοί και αντιρατσιστές αποστρέφουν αλλού το βλέμμα τους και σχολιάζουν αρνητικά ένα γκέι φιλί (αλήθεια, αν ήταν λεσβιακό ποια θα ήταν η αντίδρασή τους?, η ερώτηση είναι μάλλον ρητορική...)

Γιατί αυτή η τόσο ανθρώπινη πράξη του φιλιού να προκαλεί τέτοιες αρνητικές αντιδράσεις? Δυστυχώς, το συγκεκριμένο περιστατικό δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μεμονωμένο καθώς μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας έχει παρόμοιες αντιδράσεις (και χειρότερες...)
Aυτό φαίνεται και από το γεγονός της λογοκρισίας ενός γκέι φιλιού από video clip τραγουδιού το οποίο προβλήθηκε στην ελληνική τηλεόραση.
Συγκεκριμένα το video clip του τραγουδιού firework της katy perry περιλαμβάνει μια σκηνή οπού δύο νεαροί φιλιούνται για περίπου δύο δευτερόλεπτα. Τα κανάλια mad και mtvgreece αποφάσισαν να λογοκρίνουν την επίμαχη σκηνή καλύπτοντας το φιλί με μωσαϊκό (aka τετραγωνάκια)
Δεν καταλαβαίνω γιατί να λογοκρίνεται μια τέτοια σκηνή (έρωτα? πάθους? αγάπης? καύλας?΄χαρακτηρίστε την όπως νομίζετε) και μάλιστα από δύο κανάλια τα οποία απευθύνονται σε νεανικό κοινό...
Τη συγκεκριμένη λογοκρισία αποφάσισαν να καταγγείλουν/κατακρίνουν μέλη του colour youth με το βίντεο "Stand up for your kisses!!!"


"φίλα με παντού"

Ενόψει της γιορτής του αγίου βαλεντίνου η colour youth μαζί με άλλες LGBTQ κοινότητες της αθήνας (LGBTQ-->Lesbian-Gay-Bisexual-Transgender-Queer) οργανώνουν μια kiss-in συνάντηση όπου οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν σε κεντρικό σημείο της αθήνας και θα φιληθούν δημόσια. Δυστυχώς πολλά LGBTQ ζευγάρια ντρέπονται ή και φοβούνται να φιληθούν δημόσια. Αυτό το kiss-in επιδιώκει (και) να κάνει τον κόσμο να συνηθίσει και αυτά τα φιλιά (ή μήπως νομίζουμε πως τα "δικά τους" φιλιά δεν εκφράζουν πάθος, έρωτα, αγάπη, στοργή, συντροφικότητα?)

Υπερασπίζοντας το δικαίωμα στο αυτονόητο

Η πιο απλή (και όμορφη) πράξη, αυτή του δημόσιου φιλιού, συνιστά πρόκληση για κάποιους. Αντιγράφω από την ανακοίνωση του kiss-in κατά της ομοφοβίας:

"Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται τίποτα πριν δώσουν ένα φιλάκι στον σύντροφό τους στο δρόμο - τι πιο φυσικό και όμορφο ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι; Αν όμως το ζευγάρι είναι γκέι άντρες ή γυναίκες, μια απλή πράξη αγάπης θεωρείται πρόκληση. «Τι μας νοιάζει τι κάνετε στο κρεβάτι σας;» είναι η συνήθης και εντελώς ηλίθια επίπληξη. Μα ομοφυλοφιλία δεν είναι μόνο το κρεβάτι μας! Νομίζετε ότι γινόμαστε γκέι μόνο για όση ώρα κάνουμε σεξ, μετά βάζουμε την ομοφυλοφιλία μας στο ντουλαπάκι του μπάνιου και την ξαναβγάζουμε όταν βρεθούμε με τον γκόμενο; Είμαστε γκέι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, που σημαίνει ότι θέλουμε να κυκλοφορούμε αγκαλιά με την αγαπημένη μας, να του κρατάμε το χέρι στο μετρό, να τον φιλάμε περιμένοντας στην ουρά του σινεμά. Όπως όλες οι άνθρωποι δηλαδή."

edit: Το protagon.gr διαβάζει beezama!*

*ο τίτλος είναι παραπλανητικός΄ προφανώς οι συντελεστές του protagon έχουν (πολύ) καλύτερα πράγματα να κάνουν αλλά τυχαίνει σήμερα (14/2, μέρα του βαλεντίνου) να γράψει κάποιος από αυτούς άρθρο με το ίδιο ακριβώς θέμα! (μάλιστα το βάλανε και "featured", στην αρχική σελίδα)
Άντε γεια!

so, αν και το σημείωμα ξεκίνησε σαν ένα σύντομο σχόλιο, τελικά ανακάλυψα πως το θέμα έχει πολύ ζουμί
αναφέρω ενδεικτικά τα site:
http://whatqueerfest.espivblogs.net/
http://genderterrorist.blogspot.com/
http://colouryouth.gr/
και πολλά άλλα

κατά πάσα πιθανότητα θα ξαναγράψω (κάποια στιγμή, στο μέλλον) για το ίδιο θέμα
μέχρι τότε,
καλά να περνάτε,
και... (σε αντίθεση με το νίκο,) σας αγαπάω όλους ;-)

γιώργος

1 σχόλιο:

  1. για το ποστ εχω να σχολιασω το εξης.
    http://www.forumspile.com/thread-gay-1950s.jpg

    α και γιωργο
    http://media.skateboard.com.au/forum/images/gay%20called.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή